Kansantalous: Maailmantalous ja ulkomaankauppa

Maailmantalous ja ulkomaankauppa

Tässä tekstissä käsittelen kolmea uutista koskien aiheita globaali talouden kehitys, ulkomaankauppa sekä valuutta, jonka jälkeen pohdin miten Suomen ja maailman talouden tilanne vaikuttaa kohdeyritykseeni sekä mitä mahdollisuuksia ja uhkia globaali talous tuo kohdeyritykselleni. 

Globaalitalous

Globalisaatio tarkoittaa sitä, että maapallon eri alueet ovat tiiviisti keskenään tekemisissä. Ihmiset, tieto, pääomat ja tavarat kulkevat paikasta toiseen yhteistyön avulla, niinpä talous on olennainen osa globaalia järjestelmää ja sillä onkin suuri vaikutus arkielämässämme. Aikaisemmin valtioilla oli tapana suojata omassa maassa tapahtuvaa tuotantoa erilaisilla veroilla ja tullimaksuilla, mutta nykyään globaalitalous on mahdollista vapaakaupan kehityksen ansiosta, joka kehittyi kansainvälisen kaupan sääntelyn ja tullien purkaamisen ansioista viimeisten vuosikymmenien ajan. Vapaakauppa on muuttanut markkinat kansainvälisiksi, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja tämä näkyy muun muassa siinä että yhden maan talousvaikeudet leviävät nopeasti maasta toiseen. 

Ulkomaankauppa

Kansainvälistymisellä tarkoitetaan yleensä yritystoimintojen maantieteellistä laajentamista ja talouden toimintojen ulottamista kotimaan rajojen ulkopuolella. Ulkomaankauppa koostuu joko tavaroiden tai palveluiden tuonnista sekä viennistä. Kansainvälistyminen laajentaa yritystoimintaa, vahvistaa yrityksen kilpailukykyä sekä luo uusia työpaikkoja. Vapaakauppa on edistänyt sekä helpottanut ulkomaankauppaa huomattavasti ja World Trade Organization on toiminut yhtenä avaintekijänä ulkomaankaupassa yhdistäen maat ja niiden toiminnat. Suomen tärkeimpiä ulkomaankaupan kumppaneita ovat Saksa, Ruotsi sekä Venäjä. 

Lähteet:

Valuutta

Valuutta on rahanyksikkö, joka hyväksytään maksuna tietyllä alueella tai tietyn ihmisryhmän keskuudessa. Valuutalla on kolme tehtävää se toimii laskentayksikkönä, arvon säilyttäjänä sekä vaihdon välineenä ja se täyttää nämä toiminnot, koska yritykset ja kotitaloudet hyväksyvät sen velkojen maksuvälineenä. Yleensä valuuttaa tukee jokin julkinen taho, kuten keskuspankki ja sijoittajat käyvät myös valuutoilla kauppaa. 

Lähteet:

Suomen ja maailmantalouden vaikutus UPM:n toimintaan

Mielestäni tämän hetkinen tilanne vaikuttaa UPM:n toimintaan varsinkin investointien kannalta. Monien maiden hallituksen asettamat rajoitukset hidastavat tiettyjä yrityksen sektoreita, mutta samalla kasvattavat toisten sektoreiden kysyntää kuten esimerkiksi UPM Specialty Papersin, joka valmistaa uusiutuvista raaka-aineista valmitettuja pakkausmateriaaleja muovin korvikkeeksi. 

" Vaikka iso osa maailmasta on viruksen vuoksi pysähtynyt, UPM Changshun tehdas on pysynyt täydessä tuotannossa ja tämä johtuu suurelta osin tehtaassa tuotettavan paperin tärkeästä loppukäyttötarkoituksesta. "

Lähteet:

Globaalin talouden tuomat mahdollisuudet ja uhat

Minun mielestäni muiden vahvuuksien kuten kansainvälistymisen ja kasvun edistämisen lisäksi yksi muista erottuva vahvuus on maiden vahvuuksien yhdistäminen. Jokaisella maalla on omat vahvuudet ja heikkoutensa eri kategorioissa, mutta globaalin talouden avulla voidaan yhdistää maiden väliset vahvuudet keskenään täydentääkseen kokonaisuutta toiminnassa. Esimerkiksi UPM:n sahan tuotanto tapahtuu kokonaan Suomessa käytössä olevien resurssien takia ja sellun tuotanto myös Suomessa tapahtuvan tuotannon lisäksi on ulkoistettu ulkomaille. Tämä sama ilmiö toimii mielestäni uhkana, sillä tuotanto tietyssä maassa tekee yhtiön riippuvaiseksi toisesta ympäristöstä kuten esimerkiksi tällä hetkellä uskoisin, että Applen tuotanto kärsii aika paljon sillä toiminta on ulkoistettu Kiinaan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansantalous: PESTEL-Analyysi

Viikko 14 Teema: Markkinoinnin toimintaympäristö

Kansantalous: Julkisyhteisöt ja Verotus